martinagillberg.blogg.se

I den här bloggen kommer jag att beskriva mitt Examensarbete under min sista termin på förskollärarprogrammet vid Södertörns Högskola. Examensarbetet behandlar montessoripedagogik, värdegrundsarbete och interkulturalitet

Intervjufrågor

Publicerad 2018-07-23 11:02:41 i Allmänt,

 
Det börjar bli dags att boka flygbiljetter för att få dem för ett bra pris.
För att boka måste jag veta vilken stad jag är på väg till, och vilka datum som passar.
Jag behöver börja kontakta förskolor i Rom och kanske Milano eller någon annan stad. Jag behöver också kanske be kurskollega eller förälder på förskolan om hjälp med översättning om engelskan inte räcker. (föresten har jag funderat på om hela uppsatsen borde vara på engelska för att de medverkande ska förstå analysen och resultatet)
 
För att kontakta förskolan behöver jag veta vad jag vill med arbetet och vilka frågor jag vill ha besvarade. Vad vill jag se och höra om? I min första formulering av frågeställning har jag:
Vilka skillnader finns i mångfaldsarbete på svenska och italienska montessoriförskolor?
 
Mångfaldsarbete
Hur uppfattar m-fsklärarna begreppet?
Hur arbetar de med mångfald praktiskt, tycker de?
Hur viktigt är det för dem med mångfald?
Hur medvetna är de i ämnet, kring teorier och metoder?
Vilka riktlinjer kopplar de till mångfald, tex läroplan?
Hur kopplar de mångfaldsarbetet till montessoripedagogiken, vilka teorier och metoder?
Vad tycker de fungerar bra i sin verksamhet och vad kan bli bättre?
Vad tror de finns för likheter eller skillnader mellan olika länders mångfaldsarbete, och hur påverkar det dagens barn?
 
De svar jag får tänker jag mig blir en bas för att se olika personers åsikter, arbetssätt, förhållningssätt till olika frågor, teorier och metoder. 
Jag vill också göra klassiska montessoriobservationer på de förskolor jag besöker. Sitta på en stol i några timmar för att titta på det som händer. Då tänker jag mig att jag har berättat om vad jag vill titta på så att förskolan är någorlunda förberedd och kan välja vad eller om de vill göra någon specifik aktivitet kring ämnet. 
 
Jag ska fundera vidare lite på det här utkastet och börja formulera ett brev till förskolor att skicka ut nu. Tidsgräns till mig själv: 1 vecka. :-)
 
 
 
 
 

Bozarslan - möte med mångfald

Publicerad 2018-07-17 14:56:20 i Allmänt, Litteratur,

Intressant lättläst litteratur kring mångfald och integrering. Författaren förespråkar kommunikation och tolerans i den viktiga mötesarenan förskolan. 
Många bra exempel på dilemman i förskolans värld. Boken bygger på Aycans egna upplevelser av invandring, möten och pedagogiska hållning. 

(null)

Lunneblad 2013 - den mångkulturella förskolan

Publicerad 2018-07-16 21:44:06 i Allmänt, Litteratur,

Den här boken passar mitt arbete väldigt bra. Den beskriver mångkultur, interkulturalitet och mångfald ur samhällsperspektiv. Historik kring läroplanens politiska bakgrund med tanke på integration. 
Exempel på förskollärares konkreta arbete med mångfald, hur trögt det kan gå men att det i dlutet av boken formuleras kunskap och insikter kring mångfald i förskolearbetet. S 127-129 fina slutsatser att koppla till exempel. 

Kapitel 2: s23-31 om mångkulturellt och interkulturellt
En bok vi borde använda oftare stt utgå ifrån på förskolan. Även om jag tycker att vi på just min förskola kommit till de insikter som pedagogerna i denhär boken gjort, och längre. 
(null)

Pirjo Lahdenperä och interkulturalitet

Publicerad 2018-07-16 17:17:35 i Allmänt, Litteratur,

(null)

Nu har jag lånat några böcker om mångfald och interkulturalitet för att hitta några grundstenar att bygga teoridel och intervjufrågor utifrån. Jag har hört Pirjo Lahdenperä på föreläsning vid Uppsala Universitet och vill gärna använda hennes ideer, då jag tyckte att det var en bra och insiktsrik föreläsning. Jag gillar också att mina källor bygger på mångfald - då menar jag att författarna är olika åldrar, kön, etnisk bakgrund, funktion, religion, sexualitet osv. Jag väljer medvetet bort böcker med medelålders män eftersom de är överrepresenterade, men jag vill såklart samtidigt ha relevant grund för mitt arbete. En lösning på detta blir att hitta fler källor som kanske menar samma sak fast ur olika perspektiv. Jag gissar att det inte finns ett stopp för hur många källor jag får använda i arbetet så länge som alla är av vikt. 
 
Interkulturellt ledarskap - förändring i mångfald (Lahdenperä, 2012)
Här beskrivs skolledares arbete med värdegrundsarbete. Det är lite högre organisationsnivå än vad jag tänkte lägga mig på i mitt arbete, men här finns viktiga poänger. 
Mångfald som ide har en positiv klang men leder ofta till komplicerade dilemman. Ofta är det skolledaren som måste ta ett beslut om vilken riktning gruppen ska ta för att lösa problem. En viktig ingrediens i mångfaldsarbetet är kommunikation och att låta alla bidra. På sidan 28 står om en annan författare som menar att mångfald motarbetar gruppkänslan eftersom olikheter ska råda. Detta blir i sig en ogynnsam organisation. 
Lahdenperä lägger mycket vikt vid hur skolledaren bör vara och förhålla sig för att vara en interkulturell ledare. En ledare som kan göra en kreativ arbetsorganisation mellan olika människor. Svåra frågor som rasism, konflikter, inkludering och samspel med andra instanser (hem, samhälle osv) ska diskuteras och bearbetas kontinuerligt. Vi får inte vara rädda för att bemöta olikheter och ställa frågor eller ta obekväma beslut.
 
Skolledarskap i mångfald (Lahdenperä, 2015)
Här fortsätter Pirjo sin interkulturella forskning vid olika skolor genom att intervjua rektorer, nu i tre olika länder för att visa på skillnader i tankesätt kopplat till kultur. Den här boken tror jag kan vara värdefull för mitt arbete, då den också vill blicka utåt andra länders ideer och normer. Vi har alla i oss olika ideer om hur vi ska vara, normer och vi behöver vara medvetna om dem för att samspela med andra människor med andra normer. Arbetet kommer att se olika ut beroende på om skolan består av en homogen eller heterogen grupp. När vi förhåller oss öppna och kreativa så har vi större möjligheter att kunna använda olikheter som en tillgång. Lahdenperä vill att skolledare börjar arbeta för interkulturella verksamheter genom några beskrivna arbetssätt. 

Havnesköld & Risholm Mothander - Utvecklingspsykologi

Publicerad 2018-07-16 17:17:00 i Allmänt,


Eftersom jag fastnar i montessoriböckerna vid ställen där jag blir osäker på om det skrivna går i linje med det jag fått uppfattning av under min förskollärarutbildning, har jag åter läst igenom en av kurslitteraturen på Psykologikursen. Jag tänker på att montessoripedagogik utgår ifrån de sensitiva perioderna som är ganska specifikt utmärkta, och betonar hur viktigt det är att barnet får träna på det som de är i en sensitiv period för eftersom ögonblicken annars kan gå dem förbi och aldrig komma tillbaka på samma sätt.
 
Jag kan inte säga att Havnesköld & Risholm Mothander skriver direkt att så inte är fallet. Men de framhäver det dynamiska perspektivet på utvecklingspsykologi vilket innebär att utvecklingen är växelvis beroende av olika delar. Det sociala påverkar det emotionella som påverkar hjärnan som påverkar inlärningen. Kontexten vi befinner oss i kan förstärka och förvägra utvecklingen. Det handlar inte endast om att barnet får tillgång till ett visst material eller lärare som förhåller sig på ett visst sätt. Det handlar lika mycket, och växelverkande om hur barnet mår hemma, med vänner och andra vuxna, på förskolan och hur det blir behandlat. 
 
Maria Montessori var starkt influerad av Piaget, och hans kogntiva stadieteori. Piaget är kritiserad från olika håll, och har också omvärderat sina tidigaste ideer. Socialkonstruktivismen poängterar hur mycket socialt samspel påverkar oss och vårt lärande.
Det dynamiska systemperspektivet vill sätta fokus på vad det är som sätter igång en förändringsprocess och hur jämvikt skapas när det är jämvikt som strävas efter. Det är olika perspektiv i växelverkan exempelvis: det psykodynamiska persektivet, det affektiva, och det kognitiva som påverkar vår inlärning. (Havnesköld & Risholm Mothander 2009, s. 52)
 
På sidan 180 skriver författarna om nyare hjärnforskning. De menar att denna forskning måste kopplas till socioemotionell utvecklingsteori för att bidra till förståelse, och att detta blir relevant i den praktiska verkligheten. Därefter förklaras och diskuteras anknytningsteori (kopplingar till andra människor) intesubjektivitetsteori (jaget och självet mm) och mentaliseringsteori (hur vi läser av andra). Det skulle vara värdefullt att skriva en ny översiktsbok för montessoripedagogik kopplat till dessa teorier. Hur arbetar vi med både självständighet och barnets egna individuella lärande samtidigt som vi har fokus på relationerna oss emellan och barnen emellan. Hur kan vi få jämvikt i betydelsen mellan dessa?
 
Havnesköld, L. & Risholm Mothander, P. (2009) Utvecklingspsykologi. Stockholm: Liber. 
 

Skjöld W. & Bröderman S. - Montessoripedagogik i förskola och skola

Publicerad 2018-07-13 20:25:00 i Allmänt, Litteratur,

Då har jag läst den tredje av översiktsböckerna vilken jag menar är den bästa och modernaste, vilket inte betyder nutida. Versionen jag läst, från 2009, grundas på forskning av exempelvis L. Ingvars teori om hjärnans engångschans från 1986 och de ideer som lades fram på en global konferens 2001 mm. Jag menar att det har hänt och händer mer i forskning fring barns utveckling och lärande sedan dess som montessoriutövare behöver ta i beaktande. Eller vara medvetna om när vi läser och rekommenderar den här boken. 
 
Några av kapitlen är riktigt bra, den om montessori i hemmet gillar jag absolut. Där finns handfasta och konkreta tips hur föräldrar kan göra för att barnen kan vara självständiga även hemma. Boken tar också upp samverkan mellan förskola och hem vilket vi nu förhåller oss till även genom läroplanens del för detta.
 
Det här stycket gillar jag särskilt:
"Vi kommer inte ifrån att det är barnen som skapar framtiden. Vi vuxna är deras förebilder och hur vi behandlar våra barn idag kommer att påverka deras liv som vuxna. Barn som blir kränkta bär med sig sin smärta och frustration hela livet, medan barn som blir bemötta med respekt, kärlek och tillit blir vuxna som kan känna ansvar, empati och respekt. De kommer att kunna bemöta andra människor med värdighet och tolerans och de kommer förhoppningsvis att fatta bra beslut, som är nödvändiga för mänsklighetens överlevnad på vår jord." (Skjöld Wennerström & Bröderman Smeds 2009, s. XX)
 
Men sen är det det här med att montessoripedagogik bygger på psykologisk forskning... den enda pedagogiken skriver författaren dessutom. 
 
"Hon såg - precis som vi kan se idag - att barn har en stark vilja att upptäcka, att pröva och att lära sig mer om sig själva och sin omvärld. Denna inre drivkraft, att bygga upp sig själv och bli alltmer självständig, observerade hon hos barn i hela världen, och detta oavsett om de levde i en fattig eller rik miljö. Barn genomgår samma utvecklingsfaser och har samma behov oavsett var i världen och i vilken tid de lever.
Montessoripedagogiken bygger på barns behov i olika skeden av livet och är den enda pedagogik som bygger på barns psykiska utveckling. Just detta har gjort att montessoripedagogiken är spridd över hela världen och att den idag är lika aktuell som i början av seklet. 
Montessoripedagogiken grundar sig på Maria Montessoris egna iakttagelser och den forskning som hon bedrev hela sitt liv. I sina observationer lade Maria Montessori märke till vad barn var intresserade av, vad de tyckte om att göra och hur de löste problem som dök upp." (Skjöld Wennerström & Bröderman Smeds 2009, s. XX)
 
...och kopplingar till Piaget: 
 
Piagets tankegångar ligger mycket nära den utvecklingspsykologi som montessoripedagogiken bygger på. Liksom Maria Montessori påpekar Piaget omgivningens betydelse, att barn genomgår olika utvecklingsstadier och att de är extra mottagliga för inlärning under olika perioder. Maria Montessori intresserade sig dock mest för den praktiska undervisningen, medan Piaget främst var forskare och teoretiker." (Skjöld Wennerström & Bröderman Smeds 2009, s. XX)
 
Dessutom tycker jag att i likhet med andra montessoriböcker så känns den lite högtravande och som att författaren vill höja montessoripedagogik till någon hög nivå som knappt någon förskola sedan kan utöva. 
I slutet av boken finns reflektionsfrågor till varje kapitel, detta kan vara intressant att använda vid exempelvis APT eller föräldramöten. 
 
Referens: 
Skjöld Wennerström, K. & Bröderman Smeds, M. (2009). Montessoripedagogik i förskola och skola. Stockholm: Natur & Kultur. 

Vilka barn vill vi ha?

Publicerad 2018-07-11 15:56:29 i Allmänt,

 
"Montessoripedagogiken syftar till att ge barn möjlighet att utvecklas till fördomsfria, öppna, nyfikna och ifrågasättande vuxna som vågar stå för sina åsikter, som har ekologisk kunskap och insikt om att vi bor påen enda jord och därför ser samexistens och fred som den enda möjligheten för mänskligheten"
 
Skjöld Wennerström, K. & Bröderman Smeds, M. (2009). Montessoripedagogik i förskola och skola. Stockholm: Natur & Kultur, sida 7. 
 
 

Hainstock - Montessori från grunden

Publicerad 2018-07-11 15:32:00 i Allmänt, Litteratur,

Den här boken är skriven av en amerikan och fokuserar i stort på den amerikanska montessoriröresleen och hur pedagogiken utvecklats där. Pedagogiken och Maria Montessoris liv och ideer skildras i olika avsnitt, skrivna från lite olika vinklar.
Hainstock menar att "normalisering" är själva kärnan i montessoripedagogiken. Att barnet är i harmoni med sig själv. Det är lärarens och miljöns uppdrag att forma barn under de viktiga formbara förskoleåren (s.69), så att de blir normaliserade. (Hainstock 1999, s.50 och 90-91) 
Jag har svårt att få ihop mina egna tankar här. Mångfald för mig handlar om att vidga normer, se till att formen för barn på förskolan inte är så snäv. Varje barn passar in och det är vi som ska arbeta för att anpassa miljö och kultur så att varje barns personlighet tas tillvara, utmanas och ligger till grund för verksamheten. Går det ihop med den här normaliseringstanken? Hainstocks bok beskriver mångfald på ett så negativt sätt på exempelvis sidan 64, 66-67. Författaren gör stora skillnader mellan olika klasser i samhället och menar att detta har stor påverkan på barnets utveckling. 
Däremot tycker jag om Hainstocks åsikter kring hur en verksamhet ska förhålla sig till en pedagogik eller metod som byggts upp under en annan tid med andra ideer. "Det är synd och skam att så många av dagens montessorianhängare inte kan inse värdet av att vara lika vidsynta som hon (Maria) och av att införliva nya pedagogiska idéer i hennes system. (Hainstock 1999, s.55) Hon pratar om konflikten med AMIs ambition att kontrollera kvaliten av varje montessoriverksamhet i hög grad och att istället se varje montessorilärare som en enskild individ med egna ideer som givetvis påverkar dennes lärarstil. (Hainstock 1999, s.23)
 
Något annat jag uppskattar i boken är porträttet av Maria Montessori, med mer målande beskrivningar kring hennes humör, person, dåliga vanor och drag mm. Att hon på slutet såg sig själv nästan som en gud. Det är skön läsning efter högtravande böcker om den underbara dottoressan Montessori. 
 
Sidor att kanske komma tillbaka till:
De känsliga perioderna med exakta åldersgränser på sidan 99. 
Utvecklingsstadier s 73
Barnets egen person s 88
Observation viktigast för läraren s 47
... och sidan 76: "Vi måste ta hänsyn till nya upptäckter om inlärning och psykologisk utveckling som hjälper oss att tillämpa montessoriprinciperna mer effektivt i samspelet med barnen" 
 
"John Dewey ansågs vara den främste progressive amerikanske pedagogen och hans anhängare ansåg att förskolor borde främja anpassning till gruppens normer, tillåta barnen att agera efter sina känslor utan att behärska sig, samt främja fantasilekar. Alltsammans stod i direkt motsättning till Maria Montessoris tro på en mer intellektuell tidig inlärning i en verklighetsorienterad, förberedd miljö."  (Hainstock 1999, s. 44)
 
Hainstock G, E. (1999) Montessori från grunden. Höganäs: Replik. 

Hedlund - Följ barnet!

Publicerad 2018-07-09 13:32:20 i Allmänt, Litteratur,

Kort analys:
Snabb och lättläst översikt över montessoriarbete i olika skolformer och hemmet. 
Lite högtravande och försvarande ton, lyfter allt det positiva pedagogiken står för och visar vackra exempel. Men stärker också bilden av att montessoripedagogik vill bygga självständiga och kritiskt ifrågasättande människor vilka inte alltid tas tacksamt emot. (S. 63)
Boken utelämnar mycket av arbete med vuxna och barns olikheter och förutsättningar tex kulturellt och funktionellt. Den väger pedagogiken mot den då nya läroplanen från 1994 och ett samhälle på väg in i digitalisering. Den känns gammal. 

Montessoripedagogik översiktslitteratur

Publicerad 2018-07-09 13:24:51 i Allmänt, Litteratur,

Nu läser jag 
Hedlund, N. (1995) Följ barnet! Frågor och svar om modern montessoripedagogik. Stockholm: Förlagshuset Gothia.
Hainstock G, E. (1999) Montessori från grunden. Finland: WSOY.
Sköld Wennerström, K. & Bröderman Smeds, M. (2009) Montesdoripedagogik i förskola och skola. Stockholm: Natur & Kultur.

(null)

Jag ska bestämma mig för vilken jag vill rekommendera andra att läsa främst. 
Jag söker intressanta delar kring normer, kritik mot montessori, konflikter med lpfö 98 och mångfald. 

Mångfald

Publicerad 2018-07-06 11:48:39 i Allmänt, Litteratur,

Nu har jag börjat litteraturarbetet i montessoriänden av mitt arbete. Här kommer en första skiss av vilka teorier kring mångfald som kan vara användbara

(null)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela