martinagillberg.blogg.se

I den här bloggen kommer jag att beskriva mitt Examensarbete under min sista termin på förskollärarprogrammet vid Södertörns Högskola. Examensarbetet behandlar montessoripedagogik, värdegrundsarbete och interkulturalitet

Tidigare forskning

Publicerad 2018-10-28 13:26:29 i Allmänt, Litteratur, Skrivprocessen,

I mitt arbete förhåller jag mig till annan forskning i ämnesområdet. 
Jag har läst Birgitte Malms artkel om montessorilärares reflektioner kring sitt arbetssätt, Vallberg Roth & Månssons jämförelse mellan individuella utvecklingsplaner i montessoriverksamheter och Reggio, och Per Gynthers avhandling från 2016.

Christine Quarfoods forskning från 2005 tycker jag är mycket relevant för montessorilärare att läsa för att förstå hur pedagogiken kopplas ihop och ifrån sin kontext. Vilka ideer byggde montessori på, då och nu och vad ville pedagogiken till och bort ifrån.  (null)

Montessoriförskola 3

Publicerad 2018-10-14 14:37:43 i Allmänt,

På tisdagen besökte jag Nerina Noe, som ligger i ett högklassområde ca 8 km utanför stadskärnan. Det är en privat skola och förskola som arbetar enligt montessoripedagogik. 
 

Montessoriförskola 2, Italien

Publicerad 2018-10-14 14:36:06 i Allmänt,

 
På den andra förskolan jag besökte fick jag varken fotografera eller spela in några intevjuer.
Förskolan bedrivs som en privat förskola mellan 13-17 varje dag i samma lokaler som en kommunal skola. Barnen går i den kommunala förskolan på förmiddagen och sedan kommer pedagogerna från den pivata förskolan och fortsätter undervisningen. Det är ca 60 barn i fyra olika grupper och här arbetar fem pedagoger. En i varje grupp och en som hanterar lunchförberedelser, badrumsbestyr och praktiska uppgifter. Grupperna äter lunch den första timmen och därefter öppnar de dörrarna till klassrummen och barnen arbetar/leker i och utanför klassrummen och även ute på gården. 
 
Jag satt i ett klassrum och observerade en grupp som först åt lunch och därefter började välja sina aktiviteter och hur det fungerade i klassrummet. Dagen efter fick jag möjlighet att intervjua två av lärarna.
 
 

Skrivkramp

Publicerad 2018-10-14 14:29:36 i Allmänt,

 
 
Efter handledningstillfälle 2 känner jag mig väldigt förvirrad och full av beslutsångest.
Jag tänkte att jag hade så kalrt för mig vad det är jag vill arbeta med i den här uppsatsen, men efter diskussion kring vilken typ av forskning eller vetenskap det är jag arbetar med så vet jag inte längre. 
Är det en diskursanalys jag håller på med? Vill jag analysera vad som påverkar pedgogerna i montessoriförskolorna i de olika länderna och hur det i sin tur påverkar barnen?
Eller är jag ute efter att tolka det som mina informanter berättar och gör? Jag tolkar något som de tolkar?
Eller tittar jag på fenomen? Kulturer? Är jag socialkonstruktivist?
Jag känner mig som allt detta i en enda forskare. Det måste väl också kunna vara möjligt?
 
Innan jag har rett ut det här med forskningsansatsen så kommer jag liksom inte vidare. Det stör mig!

Montessoriförskola 1

Publicerad 2018-10-10 15:46:02 i Allmänt,

(null)

(null)

På måndagsförmiddagen besökte jag den här förskolan. Jag observerade pedagoger och barn (1-3år)under tre timmar när de arbetade utomhus och under lunchen. Jag fick också kika in på de allra yngstas (0-1år) avdelning. 

Imorgon Italien

Publicerad 2018-10-06 15:55:05 i Allmänt,

Imorgon reser jag till Rom och Italien för att göra mitt fältarbete. Jag kommer att besöka två montessoriförskolor i Rom för observationer och intervjuer.
Den ena förskolan har jag kommunicerat mer med och den andra lite kortare men jag har höga förhoppningar om att båda besöken ska gå bra. Jag är lite nervös! Det är väl en bra sak tänker jag :-)
 
Jag har fått hjälp av fantastiska Vibha Dahiya att översätta mina intervjufrågor till engelska och av Adeile Hustad att översätta dem till italienska. Då tänker jag att det jag vill fråga om kommer att gå fram. Jag ska rulla iväg till min arbetsplats nu för att skriva ut dem också. 
 
Vad har jag glömt?
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela