martinagillberg.blogg.se

I den här bloggen kommer jag att beskriva mitt Examensarbete under min sista termin på förskollärarprogrammet vid Södertörns Högskola. Examensarbetet behandlar montessoripedagogik, värdegrundsarbete och interkulturalitet

Signert - Maria Montessori Anteckningar ur ett liv

Publicerad 2018-06-24 21:08:43 i Allmänt, Litteratur,

Signert har läst Montessoris texter och skrivit en biografi över hennes liv i anknytning till samhället hon levde i och de filosofer, teorier och strömningar som var aktuella i hennes verksamma liv. Hon analyserar också montessoripedagogikens utveckling över tid, globalt och nationellt. 

(null)


Jag tyckte att kapitel 2-4 var mycket intressanta. Det är såklart relevant och viktigt att se en persons ideer och åsikter kopplat till kultur och situation. Dessutom tänker jag på Marias envishet, hon stred för många utsatta grupper. Grupper med mindre eller ingen makt - ekonomiskt utsatta, funktionellt utsatta, barn, kvinnor, sjuka. Hon gav sig inte trots kritik utan fortsatte ifrågasätta och prata för fred, barns rätt och jämställdhet

Kapitel 5 är ett bra kapitel för den som vill ha en översikt över pedagogiken. Denna del skulle vi kunnaanvända på förskolan, tex på webben som info för pedagogiken. 
Kapitel 8 djupdyker i grundtankarna vilket problematiserar och resonerar kring några delar av montessoripedagogiken som fortfarande diskuteras. Avslutningen på sida 118-122 är också klok. Även vi pedagoger idag bör sätta ideer och metoder i sitt sammanhang och utifrån ytterligare forskning. "Om materialet tar överhanden, så bränn det" sa hon. Barnen är viktigast och det pedagogerna ska ha fokus på. (Signert 2000, s.105)
Signert, K. (2000). Maria Montessori Anteckningar ur ett liv. Lund:Studentlitteratur. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela